Tandställningens delar

Det händer tyvärr då och då att något på tandställningen går sönder eller gör ont. Oftast sker detta under den första delen av behandlingen, då bågarna är tunna och lätt blir böjda, och innan man lärt sig att undvika att tugga på hårda saker. Tandställningens delar visas på denna bild:

Det vanligaste är att ett bracket lossnar från tanden.

Man kan gå med ett bracket löst utan problem, men kontakta oss när receptionen åter är öppen, så vi kan besluta om det behöver åtgärdas innan din nästa bokade tid.

Ett annat vanligt problem är att bågänden sticker ut bakom röret, och sticks i kinden.

Det kan bero på att hela bågen har glidit åt sidan. Då kan man försiktigt trycka framåt med nageln på bågänden, och se om det går att få tillbaks den igen.

Om tänderna har jämnat till sig mycket så kan bågänden sticka ut trots att bågen inte rört sig i sidled. Har man då en liten tång eller en nagelknipsare, så kan man själv försöka klippa av den yttersta biten av bågen, eller så långt bak som man kan komma åt.

Ibland böjer sig bågen mellan två fästen, oftast framför röret längst bak i munnen. Det sker för det mesta när man tuggat på något hårt eller segt, som tryckt på bågen.
Detta brukar göra att det spänner i tänderna.
Ofta kan man själv få tillbaka bågen in i röret genom att trycka försiktigt med ett finger på den böjda delen.

akut4Vad gör jag?

Om ett bracket eller någon annan del av tandställningen känns vass mot läppen eller kinden, så kan man trycka dit en bit vax som man knådat till en liten kudde. Detta hjälper mot skav, och passar bäst att sätta dit när man ska sova.

Vaxet fastnar bättre om man först torkar av med lite papper, så att det inte är så blött.
Om man inte har vax så kan man försöka med lite sockerfritt(!) tuggummi. Vax går också att få tag på ett flertal apotek och ibland hos din ordinarie tandläkare.